مایکروفر
مایکروویو یا واژهی اشتباه رایج آن ماکروفر، یا واژه مصوب فرهنگستان زبان و ادب فارسی تندپز، گونهای اجاق است که از طریق تابش الکترومغناطیسی ریزموج، با به جنبش درآوردن آب و دیگر مولکولهای قطبیده در غذا گرما ایجاد میکند و سبب میشود که غذا در مدت کوتاهی بپزد.
مایکرو ویو، امواج رادیویی با فرکانس بالا و طول موج کوتاه است که مانند پرتوهای قابل رویت نور، بخشی از طیف الکترومغناطیسی را تشکیل می دهد. این امواج با توجه به نوع ماده ای که به آن تابیده می شوند، ممکن است منعکس، منتشر یا جذب شوند این دستگاه یکی از مهمترین اختراعهای بزرگ قرن بیستم است.فرکانس امواج مایکروویو از امواج مرئی کمتر است پس انرژی کمتری دارد.
مولکولها هم مانند بقیه اجسام فرکانس طبیعی دارندکه فرکانس آنها، فرکانس ارتعاش کاتورهای آنهاست. این یعنی امواج (هنگامی که فرکانس آنهادر محدوده فرکانس طبیعی مولکول باشد) میتوانند دامنه حرکت مولکولهای قطبی را بیشتر کنند و کمی به شدت نوسان مولکولها اضافه کنند. این نوسانهای کوچک، میتوانند تبدیل به نوسانهای بزرگتر شوندالبته مولکولها پیچیدهتر از این حرفها هستند و کارکردن با فرکانس طبیعی آنها مشکل است.
امواج مایکروویو توسط وسیلهای به نام مگنترون تولید میشود.پرسی لی بارون اسپنسر مخترع اجاق مایکروویو است.
برای اینکه این امواج در همه جهات اطراف غذا پخش شوند، غذا معمولا بر روی یک میز چرخان میچرخد. در مدلهای قدیمی تر هم از یک پروانه فلزی با تیغههای مورب برای پخش کردن امواج استفاده میشد. بدون چرخاندن غذا یا پخش کردن امواج، بعضی از نقاط غذا گرم نمیشود. چون امواج با این فرکانس، طول موجی معادل ۱۲٫۲۵ سانتیمتر تولید میکنند که اگر به شکل این موجها نگاه کنیم، هر ۶٫۱۲۵ سانتیمتر، امواج ثابت هستند و با رفت و برگشت موج، مولکولهای این نقاط تکان نمیخورند و گرم نمیشوند. با قرار دادن لایه یکنواختی از پنیر کف اجاق، بدون میز چرخان، میتوان این نقاط را دید. در واقع نقاطی که پنیر آنها ذوب نشده، این نقاط اند.
این دستگاه وسیله ای سریع، آسان و قابل نظافت راحت برای آشپزی خصوصاٌ برای افراد شاغل یا کم تجربه در آشپزی بوده و از طرف دیگر شایعاتی درباره سرطان زا بودن و مضر بودن آن برای سلامتی نیز وجود دارد. این شایعات حاکی از آن است که امواج مایکروویو در لایه های درونی غذا جذب شده و با ایجاد فعل و انفعالات خاص در آن، ماهیت مواد غذایی را تغییر می دهد. بر خلاف وجود چنین شایعاتی باید گفت امواج مایکروویو تغییری در عناصر موجود در مواد غذایی ایجاد نکرده و همان گونه که در بالا اشاره شد، تنها با ایجاد گرمایش سریع، به گرم شدن یا پخت غذا کمک می کنند. به علاوه، به محض اینکه کار پخت تمام شده و دستگاه مایکروویو خاموش شود، این امواج نیز از بین رفته و نه در غذا باقی مانده و نه با باز شدن درب، به بیرون نشت می کنند. پس در نهایت باید گفت مادامیکه دستگاه مایکروفر شما از نظر فنی سالم بوده و درب آن هنگام پخت و پز کاملاٌ چفت شده باشد، تهدیدی را برای سلامتی ایجاد نخواهد کرد.
کدخبر:02
اشتراك و دنبالك
ترک بک و لینک بک برای این مقاله وجود ندارد
ارسال یک نظر